Svenska modeskapare

I Sverige finns det flera internationellt välkända modeskapare. Skandinaviskt och svenskt mode kopplas ibland samman med det minimalistiska och det avskalade – men så är inte alltid fallet. För den som är sugen på att få en bättre inblick i de största och viktigaste modeskaparna i Sverige kommer här en liten guide i artikelformat.

Rodebjer

Carin Rodebjer är personen bakom det internationellt välkända märket Rodebjer. Designen Carin Rodebjer är i dag 49 år. Hon har designat kläder som bärs av allt från Meryl Streep till Gwyneth Paltrow. Företaget designar och säljer allt från klänningar och skor till solglasögon och handväskor i olika form och karaktär.

H&M

H&M, eller Hennes och Mauritz som företaget egentligen heter, är nog den mest välkända modebutiken och designen från Sverige. Ett klädmärke som designar och säljer kläder världen över till ett lägre pris. Erling Persson startade märket redan 1974 i staden Västerås. De säljer allt från barnkläder, sportkläder och finare design till inredning i deras ganska nya satsning som heter H&M Home. H&M har på senare år även startad klädbutikerna Weekday och Another Stories. Idag finns butiken H&M i över 62 olika länder.

Filippa K

En annan kvinna som tagit den internationella modevärlden och scenen med storm är Filippa Knutsson. Hon är dotter till en annan känd kläddesigner vid namn Lars Knutsson, som bland annat hade klädmärket (ofta förknippat med jeans) Gul och blå. Filippa Knutsson startade företaget Filippa K redan 1993. Kläderna är ofta stilrena med raka siluetter, men ändå feminina. Märket har butiker i länder som Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Belgien, och Nederländerna.

Acne

Acne Studios, som tidigare hette Acne Jeans Studios, startades 1996 i Stockholm. Mest förknippade är faktiskt Acne än i dag med deras jeans. Deras chefsdesigner heter Jonny Johansson. Acne står för Ambition to Create Novel Expressions. De designar och säljer kvinnokläder, kläder för män, samt skor och assessorer.

Minimarket

Minimarket är ett klädmärke som drivs av tre personer som är Sofie, Pernilla och Jennifer Elvestedt. Minimarket arbetar inte bara inom mode utan även inom industridesign. Fokus ligger på printdesign, färgsättning och formgivning såväl när det gäller design i modevärlden som inom industridesignen.

Katja of Sweden

Katja af Geiger är ett namn som många inte känner till. Men faktum är att Katja af Geiger startade att exportera mode från Sverige under namnet Katja of Sweden redan innan till och med H&M hade etablerats. Redan 1949 började exporten av svensk design med Katja of Sweden till USA. Då ansågs det svenska vara till och med exotiskt. Det var en typisk så kallad allmogedesign och plaggen bar namn som ”Kurbits”, ”Tulipanaros” och ”Korsvirke”. Färgerna var även de sammankopplade med Sverige och man använda namn som “stugrött” och “grangrönt”.