Mode och trender

Modebranschen är en stor industri där många arbetar. Det finns otroligt mycket mer bakom enbart kläder och design och personer inom alla yrkeskategorier arbetar inom modeindustrin. Det går såklart trender i allt oavsett om det är kläder, frisyrer, vilken bil man ska ha, vilken typ av hus man ska bo i och vilket jobb man ska arbeta med. Saker händer ständigt i samhället och förändringar är roligt om man orkar med svängarna som sker allt snabbare i dagens samhälle. Det går att läsa i DN att modebranschen, och då syftar de på just kläder, minskar och det blir populärt med second hand. Detta är ett bevis på att branschen och trender ändras ständigt och det gäller att hänga med i denna snabbt utvecklande bransch.

Hur man ser ut och olika trender inom just kläder och utseende är en stor del av mångas vardag. Senaste åren har trenden att göra med läpparna och att använda botox varit en stor trend. För dem som tycker att det är känns bra så är det bara att säga kör på! För andra som kanske inte riktigt vill göra läpparna men ändå inte känner sig helt nöjda kanske med skäggväxten eller håret så finns behandlingar för detta. Hos exempelvis Nordichair.com görs behandlingar som hjälper personer som tappar mycket hår och/eller är tunnhåriga att hjälpa till att öka hårproduktionen igen på ett helt naturligt sätt. Om dessa behandlingar kan hjälpa personer att må bättre och känna sig fina så är ju det toppen!

Någonting som också har blivit extra viktigt inom modebranschen är att arbeta hållbart och klimatsmart. Detta ställer krav på alla inom modebranschen oavsett om man är designer, ägare till ett företag, arbetar i butik eller är stylist. Detta gör att man behöver ifrågasätta exempelvis hur man tar sig mellan möten, reser med företaget, vilka material används och kanske börja ta extra betalt för exempelvis plastpåsar i butiken. Vad gäller just produktionen inom klädbranschen så skriver SVT att klimat- och miljövänliga kläder blivit allt viktigare men att modebranschen har en bit kvar. Exempelvis köper man sammanlagt 14 kilo textil per person under ett år! Det är viktiga aspekter i just framställandet av kläder i form av kemikalier, hur mycket vatten som krävs och att mycket energi krävs till fabriker. Och för att inte tala om arbetsmiljön för dem som syr kläderna i stora fabriker utomlands! Dock pågår ständigt arbete för att förbättra arbetsmiljö och klimatpåverkan men SVT skriver att det finns mycket kvar att göra.

Det finns som sagt ofantlig många jobb inom modebranschen så som marknadsförare, stylist, grafisk designer, arbete i butik eller med administration. Listan kan såklart göras ännu längre och det är bara man själv som sätter upp hinder för vad som går och inte. Är du ekonom men älskar mode? Perfekt, det krävs även ekonomer inom modebranschen! Så sätt inte upp hinder utan se möjligheterna för att kunna kliva in i denna spännande bransch!